Bli en champion

När man har en hund så finns det en mängd roliga aktiviteter som man kan hitta på tillsammans. En sådan är att tävla i till exempel agility, sök eller att vara med på en utställning. Om man lyckas riktigt bra i dessa kan man få den stora äran att vinna en titel som även kommer att visas i hundens registrerade namn. Detta kallas för att bli en champion och utifrån de olika titlarna som finns får hunden, om du registrerar vinsten till Svenska Kennelklubben, en specifik förkortning framför sitt namn i alla pappershandlingar. En titel kan i vissa fall vara eftertraktad när det kommer till att avla på hunden.

Champion i fotbollens värld
Det är inte bara inom djurens värld som man kan bli en riktig champion. Detta kan dessutom hända inom olika sporter, där man kan få äran att utmärkas till såväl den bästa i sitt land som i en större del utav världen. Att vinna ett världsmästerskap är till exempel ett starkt bevis på att man är duktig inom sin sport och i fotboll finns turneringen, med ett så passande namn, Champions League. Här gör de bästa fotbollsklubbarna från Europa varje år upp om vilka som är de absolut bästa. Spelet i ligan håller på från juni-maj och den är därför aktuell att följa. Att komma hela vägen hit med sin klubb är en dröm för många och hur svårt det är är lite olika beroende på vilken liga klubben tillhör. Till exempel har lag ifrån Allsvenskan en betydligt längre väg att gå än klubbarna i engelska Premier League.

Förutom ligan inom fotbollens värld uppkom för ett par år sedan en motsvarande turnering för de främsta ishockeyklubbarna i Europa. Ligan fick då namnet Champions Hockey League och har tack vare de svenska lagens stora framgångar blivit en riktig succé hos de svenska fansen.

Framgång för svenska klubbar
Det har vid flera tillfällen hänt att svenska fotbollslag tagit sig till turneringen. Senast detta skedde var säsongen 2015/2016, då Malmö FF tog sig till gruppspelet som ett utav de 32 bästa lagen. Här hamnade man i en grupp där inga mindre är Paris Saint-Germain, Real Madrid och Shakhtar Donetsk. Tyvärr förlorade man gruppen och gick med sina tre poäng i matchen mot den ukrainska klubben inte vidare i turneringen.

Bättre gick det under säsongen 1994/1995 när IFK Göteborg tog sig till gruppspel efter vinst i play-off mötet med tjeckiska klubben Sparta Phara. I gruppspelet mötte man Manchester United, Barcelona och Galatsaray. Totalt fick man ihop nio poäng i gruppen efter vinster vid samtliga hemmamatcher, vilket räckte hela vägen till en gruppseger. I kvartsfinalens dubbelmöte föll man dock mot tyska klubben Bayern München. På sidan Championsleague.nu kan du läsa mer om fotbollsligans historia, samt följa det som händer under årets omgång.