Sveriges populäraste hundraser

Enligt statistik från slutet av 2015 kan utläsas att det i Sverige finns 847.960 registrerade hundar och 626.888 hundägare. Det finns fler hundar och hundägare än så men inte alla väljer att följa den lag som sedan 1 januari 2001 säger att alla hundägare ska ID-märka sin hund och registrera sitt ägarskap i ett centralt register.

Från det centrala registret kan utläsas att Sveriges tre populäraste hundraser är Labrador Retriver, Golden Retriver och Jämthund. Schäfern återfinns på plats fyra; efter dryga 50 år som Sveriges populäraste hundras knuffades den för några år sedan ned från tronen och är nu inte ens på pallen.

Varför labradoren är Sveriges populäraste hund har inget entydigt svar men en hundras kan bli populär tack vare exponering, tänk “101 Dalmatiner”. Att hundar med trubbig nos är trendiga kan bero på att de synts i reklamsammanhang. Många visar en individuell stil i valet av hund.

Ovanstående statistik gäller Sverige som helhet. I landet finns runt 300 hundraser, exkluderat blandhundarna. Detaljerad statistik från de olika kommunerna säger något annat. I Arjeplog väljer men jämthund och i Borås schäfer. I Burlöv är Jack Russellterriern mest populär och i Mörbylånga border collie. I Stockholm hotar chihuahuan att putta labradoren från förstaplatsen och i storstäderna skaffar man hellre en liten hund än en stor.